2018-03-18 08:44:03• hírek • Bede Emőke

Jövő tanévben friss zöldséget és gyümölcsöt kaphatnak a szatmári diákok is

Fotó: Cluj Media
Fotó: Cluj Media

A kormány nem is olyan régen fogadta el azt a rendeletet, melynek köszönhetően az eddiginél változatosabb étrend szerint táplálkozhatnak az általános iskolás diákok: a megszokott tej-kifli kettős mellett kerül majd az asztalra friss zöldség és gyümölcs is.

A nemrégiben pozitívan elbírált rendelet gondolata nem újkeletű, viszont a kormánytagok csak most döntöttek úgy, végre jóváhagyják a javaslatot, melynek célja, hogy Románia közeledjen az EU más országaiban tapasztalható körülményekhez.
 

Ugyan az alkalmazási útmutató még nincs kész, annyi azonban bizonyos, hogy ezután a helyi önkormányzatok vállát nyomja majd a diákok étkeztetési kérdésének súlya, nekik kell lebonyolítani majd a közbeszerzési folyamatot.
 

„Az elképzelés szerint minden nap más és más menüt kap majd a gyermek. Azaz mind az öt tanítási napon kap pékipari terméket, ami lehet kifli, édeskés hosszú kifli (baton), perec, teljes kiőrlésű lisztből készült keksz. Ezenkívül két napon kapnak majd zöldséget és/vagy gyümölcsöt, 2 napon tejet, míg egy napon tejterméket” –mondta el Pataki Csaba, a Megyei Tanács elnöke, aki azt s kifejtette, hogy a legelőnyösebb az lenne, ha a gyerekek tájspecifikus zöldséget és gyümölcsöt kapnának. Érthető módon a banán és társai nem azok.
 

A Megyei Tanács elnöke azt is elárulta, hogy Szatmár megyében a tej-kifli program különösebb fennakadások nélkül zajlik. A tejet a megye minden iskolájába a kovásznai Agro-Pan-Star Kft. szállítja, a kifli beszállításában pedig több cég osztozik. Az avasi és a tasnádi zónába a tordai Logistic Media Pop Art Kft., a nagykárolyi részen pedig a Varga Quattro látja el az iskolákat kiflivel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: